Objavio DZS

BDP i dalje pada: U drugom tromjesečju manji za 0,7 posto

linic
Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Marko Špoljar,
30.08.2013.
u 11:07

U drugom tromjesečju 2013. bruto društveni proizvod manji je za 0,7 posto od BDP-a u istom razdoblju lani, priopćeno je iz Državnog zavoda za statistiku.

Hrvatski BDP u daljnjem je padu – u drugom tromjesečju 2013. bruto društveni proizvod manji je za 0,7 posto od BDP-a u istom razdoblju lani, priopćeno je iz Državnog zavoda za statistiku.

Riječ je, napominju iz DZS-a, o prvim procjenama pada BDP-a dok će konačne i službene podatke o stanju hrvatskog gospodarstva u drugom kvartalu 2013. godine DZS objaviti 10. rujna na svojim internetskim stranicama. Padu BDP-a u drugom tromjesečju najviše je pridonijelo smanjenje obujma proizvodnje u prerađivačkoj industriji, a pad BDP-a bio bi i znatno oštriji da u drugom tromjesečju nisu ostvareni dobri rezultati u djelatnostima opskrbe električnom energijom i plinom te u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Grčić relativno zadovoljan dobrim pomakom

Nakon što je DZS objavio pad stope BDP-a od 0,7 posto potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić ocijenio ga je relativno dobrim pomakom, iako nedovoljnim ipak indikativnim. - Trendovi se mijenju i nakon dugo vremena imamo rast u investicijma - kaže Grčić te ističe da se osobna potrošnja uz pomoć fiskalizacije počela oporavljati, međutim ipak priznaje da je stopa rasta od 0,7 posto koju je prognozirala Vlada na razini godine bila nerealna za 2013,. te da će u novim smjernicama, koje će izaći u iduća dva tjedna, biti objavljena korekcija Vladine prognoze.

>> Grčić: Prognoza rasta od 0,7 posto bila je nerealna

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije